Çekum Kanseri Tedavisi
Çekum Kanseri Tedavisi
Çekum kanseri, kalın bağırsağın çekum bölgesinde gelişen kanserlere denir. Kaynaklandığı bölge ismiyle anılsa da çekum kanseri bir kolon kanseridir. Bu yazıda çekum kanseri hakkında genel bilgilere ve diğer kolon kanserlerinden farkına dair bilgilere ulaşabilirsiniz.
Mide Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Mide Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Mide kanseri ameliyatı uygun görülen hastaların ciddi bir hazırlık sürecinden geçmesi ve ameliyatın onkolojik cerrahi prensiplere uygun ve titizlikte yapılması gerekmektedir. Bu yazıda mide kanseri ameliyatı öncesinde ve sırasında yapılanlara dair ayrıntılara ulaşabilirsiniz.
Stomalı Hastalarda Oruç
Stomalı Hasta Oruç Tutabilir mi?
Stoma, hastanın oruç tutmasına engel değildir. Bu konuda belirleyici olan kişinin sağlık durumudur. Tedavisi süren kanser hastası, atak döneminde olan Crohn hastası ya da ilaç almak zorunda olan ve stoması olan hastaların oruç tutması uygun olmayacaktır.
ERCP İşlemi Sonrası Safra Kesesi Ameliyatı Riskli midir?
ERCP Sonrası Safra Kesesi Ameliyatı Riskli midir?
ERCP, safra yolu taşlarının endoskopik yöntemle temizlemesi işlemidir. Birçok hastada kaynak safra kesesi taşları olduğundan safra kesesinin ameliyatla alınması gerekebilmektedir. ERCP sonrası ameliyat olmayan hastalarda safra kesesi, safra yolu ve pankreas problemleri daha fazla olmaktadır.
Safra Kesesi İltihabı (Akut Kolesistit)
Safra Kesesi iltihabı(Akut Kolesistit)
Safra kesesi iltihabı (akut kolesistit) genellikle safra taşı olan kişilerde gelişen bir enfeksiyondur. Bulantı, kusma, ateş ve kaburga altına denk gelen bölgede karın ağrısı gibi belirtiler görülür. Karın ağrısı sırtta, kürek kemikleri arasında ve sağ omuzda da hissedilebilmektedir.
Safra Kesesi Ameliyatı
Safra Kesesi Ameliyatı
Laparoskopik safra kesesi ameliyatları günümüz genel cerrahi pratiğinde sıklıkla uygulanan bir ameliyattır. Birçok hasta tarafından da basit bir ameliyat olarak algılanmaktadır. Kanser cerrahisi kadar zorluğu olmasa da safra kesesi ameliyatları da özellikli ameliyatlardır.
Safra Yolu Yaralanması
Safra Yolu Yaralanması
Safra yolu yaralanmaları genellikle laparoskopik safra kesesi ameliyatlarında safra kesesi girişinde iltihap olması, safra kesesi kanalının kısa olması, ameliyatta keseye yanlış pozisyon verme, anatomik bozukluk veya cerrahın tecrübesizliği nedeniyle oluşabilmektedir.
Safra Kesesi Polibi Ameliyatı
Safra Kesesi Polibi Ameliyatı
Safra kesesi polibleri, aşırı lipid ve yağ üretimi nedeniyle kese duvarında oluşan kitlelerdir. Karın ultrasonu çekilen hastaların en fazla %5'inde görülmektedir. İyi huylu lezyon olan poliplerin de kanserleşme riski vardır. Gerçek polip olmayan kolesterol polipler sık görülen tür olup kanserleşme riski yoktur.