yükleniyor
Pankreas Kanseri Ameliyatı

Pankreas kanseri ameliyatı için başlangıç aşamalarında genellikle belirti vermeyen hastalara maalesef ileri evrelerde tanı konabilmektedir. Dolayısıyla hastaların ancak %15-20 kadarı en etkili tedavi yöntemi olan ameliyat için uygun olabilmektedir. Pankreas kanseri olgularını daha erken aşamada saptama çabaları devam ederken anatomisi ve doku özellikleri nedeniyle özellikli cerrahi grubunda yer alan pankreas ameliyatı sonuçlarını iyileştirme çabaları da devam etmektedir.

Cerrahi yöntem

Pankreas kanseri ameliyat için uygun görülen hastalarda kitlenin yerleşimi uygulanacak cerrahi yöntemi belirlenir.

  • Pankreas baş tümörlerinde (%60-70 hasta) ise safra kesesi, dış safra yolu alt yarısı, on iki parmak bağırsağı ve pankreas baş kısmının çıkarılması gerekir.
  • Kuyruk tümörlerinde (%15-20 hasta) pankreas kuyruk kısmı ve çevre lenf bezlerinin çıkarılması gerekmektedir. Çoğunlukla dalağın da alınması gerekse de seçilmiş olgularda dalağı korumak mümkün olabilmektedir.

Pankreas kanseri ameliyatı nasıl yapılır?

Pankreas, arkada bağırsakların kanını taşıyan ana damarlar ve üstte karaciğerin kanını taşıyan ana damarlar ile yakın temastadır.  Bu durum, pankreas kitlelerinde bu damarların tutulup tutulmaması cerrahi planlamasını değiştirebilmektedir. Belli hastalarda portal ven dediğimiz toplardamarın da kitle ile birlikte çıkarılması gerekebilmektedir.

Ortalama 4 saat süren pankreas cerrahisinde kanserli dokuyu çıkarmak kadar ince bağırsağın kalan pankreasa, safra yoluna ve mideye dikilmesini içeren anastomoz aşaması da büyük önem taşır. Anastomoz için doğru tekniğin kullanılması ameliyat sonrası erken dönemde çıkabilecek komplikasyonları en aza indirerek sorunsuz taburculuğu sağlayabilir.