Zenker divertikülü nedir?
Zenker divertikülü, özofagus-yemek borusu- başlangıç kısmında oluşan divertikül adı verilen cepleşmedir. Tükettiğiniz besinler bu cebe birikir ve yemek borusunu tıkar. Bu durumda hastada yutma güçlüğü, sindirilmemiş besinlerin ağza geri gelmesi, ağız kokusu gibi şikayetler olur. Bazı durumlarda bu besinler akciğere giderek zatürreye neden olabilmektedir.
Belirtileri;
- Yutma güçlüğü (boğazda takılma hissi),
- Yediklerinin sindirilmeden ağız yoluyla çıkarılması (ilaç tableti, gıdalar gibi),
- Öksürük atakları (özellikle geceleri yatar pozisyonda),
- Boğulma hissi,
- Tekrarlayan zatürre atakları.
Endoskopik inceleme ya da özofagografi (ilaçlı yemek borusu filmi) veya bilgisayarlı tomografi gibi radyolojik yöntemlerle tanı konabilir.
Zenker divertikülü tedavisi
Kendiliğinden geçmeyen bu hastalığın tedavisinde ilaçların faydası olmaz. Boyundan yapılan açık cerrahi yöntem ile divertikülün çıkarılması mümkün olsa da cerrahinin komplikasyon riski ve kozmetik sonuçları daha kötü olduğundan günümüzde endoskopik yöntemler ön plana çıkmaktadır.
Zenker divertikülü ameliyatı
Boyutuna göre; endoskopi ünitesinde sedasyon altında veya ameliyathanede anestezi altında divertikülün endoskopik olarak tedavisi uygulanabilmektedir. İşlem sonrası en fazla 1 gün hastanede takip edilen hastalar ertesi gün normal hayatlarına dönebilmektedir.