Malign mezotelyoma nedir?
Malign mezotelyoma plevra (akciğer zarı), periton (karın zarı), perikard (kalp zarı) ve tunica vajinaliste (testis zarı) gelişebilen bir tümördür. Peritonda (karın zarı) gelişen malign mezotelyoma tüm olguların %10-15 kısmını oluşturmaktadır ve en önemli risk faktörü asbest maruziyetidir. Bunun dışında, karın bölgesine radyasyon maruziyeti, geçirilmiş karın zarı iltihabı ya da genetik faktörlere bağlı da gelişebilir.
Malign mezotelyoma belirtileri
Tipik bir belirtisi olmadığından çoğunlukla geç dönemde tanı konulan bu hastaların en sık yaşadığı belirtiler karında artan şişlik, karın ağrısı, bulantı, kusma ve kilo kaybıdır. Bir kısım hasta ise diğer nedenlerle yapılan radyolojik tetkiklerde ya da ameliyatlarda tanı alabilir.
Malign mezotelyoma tedavisi
Tedavi edilmediğinde kısa bir sürede ölümle sonuçlanabilen bu hastalıkta cerrahi önemli bir tedavi basamağıdır. Tüm karın zarının ve hastalığın etkilediği organların çıkarılması ve karın içinin sıcak kemoterapi ile yıkanmasından oluşan sitoredüktif cerrahi – HİPEK uygulaması mezotelyomanın esas tedavisidir. Kesintisiz 8-10 saat süren bu cerrahinin başarılı olması için karın içindeki hastalığın tamamen temizlenmesi çok önemlidir. Bu nedenle bu tür ameliyatların sitoredüktif cerrahi deneyimi olan cerrahlarca yapılması önerilmektedir.