Safra yolu yaralanmaları genellikle laparoskopik safra kesesi ameliyatları sırasında gerçekleşmektedir. Bu ameliyatlarda;
- Safra kesesi girişinde ciddi iltihap olması,
- Safra kesesi kanalının çok kısa olması,
- Ameliyatta keseye yanlış pozisyon verme,
- Anatomik bozukluk olması,
- Cerrahın tecrübesizliği gibi faktörler yaralanmaların oluşma riskini arttırmaktadır.
Safra Yolu Yaralanması Tedavisi
ERCP ile endoskopik tedavi, safra yolunun tamiri, karşılıklı ya da bağırsağa dikilmesi gibi tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.
Yaralanma ameliyat sırasında belirlenebilirse cerrahın yeterli tecrübeye sahip olması halinde tamir girişiminde bulunması önerilmektedir. Cerrahın karaciğer/safra yolu cerrahisi konusunda tecrübeli olmadığı durumlarda, hastanın tecrübeli bir merkeze sevki yapılmalıdır. Yaralanmalar genellikle ameliyat sonrasında belirlenebilmektedir. Karında safra birikimi veya karaciğerden safra boşalamamasına bağlı bulgular ile kendini gösterir. Bu durumdaki hastaların tecrübeli merkezlerde gerekli tetkikleri yapılarak yaralanmanın türü belirlenmeli ve uygun zamanda uygun girişim planlanmalıdır.
Safra yolu yaralanmaları tedavi edilmediği takdirde erken dönemde apse, safra peritoniti, sepsis ve ölümle sonuçlanabilmektedir. Uzun dönemde ise kolanjit (safra yolu iltihabı), safra yolunda taş, çamur oluşumu, safra yolu darlığı ve siroza neden olabilmektedir.