Safra Kesesi Polibi Ameliyatı Yapılmalı mı?
Safra kesesi polibi, aşırı lipid ve yağ üretimi nedeniyle safra kesesi duvarında oluşan kitlelerdir. Karın ultrasonu çekilen hastaların en fazla %5’inde görülmektedir. Normalde iyi huylu lezyon olan poliplerin de kanserleşme riski vardır. Gerçek polip olmayan kolesterol polipleri, en sık görülen tür olup kanserleşme riski yoktur. Ultrasonda, gerçek poliplerden ayrılamadığı için polip olarak takip edilmektedir. Adenomatöz polipler ise safra kesesi kanserine dönüşebilen lezyonlardır. Tüm poliplerin sadece yüzde 4-10’u adenomatöz poliptir. Birçok polip karın ultrasonunda rastgele saptanır ve bunların bir kısmı safra kesesi taşına benzer şekilde karın ağrısı oluşturabilmektedir. Polip nedenli karın ağrısı şikayeti olanlarda tedavi seçeneği safra kesesi ameliyatıdır.
Ameliyatı Kararı Nasıl Verilir?
Herhangi bir şikayeti olmayan hastalarda, kanser riskine göre takip veya cerrahi kararı verilmektedir.
- 10 mm üzeri polipler için %43-77 kanser riski taşıdığından safra kesesi ameliyatı önerilmektedir.
- 6-9 mm arası poliplerde;
- 50 yaş üzerinde ve şüpheli ultrason bulguları olanlarda ameliyat,
- 50 yaş altı hastalarda 6 ay arayla 2 kontrol edilmelidir. Büyüme yoksa yıllık kontrol önerilmektedir.
- 5 mm altı poliplerde;
- 50 yaş üzerinde 6 ay arayla 2 kontrol edilmelidir. Büyüme yoksa yıllık kontrol önerilmektedir.
- 50 yaş altı hastalarda 1-2 yıl arayla kontrol önerilmektedir.
Safra kesesi polipleri ile ilgili temel problem, adenomatöz poliplerin radyolojik yöntemlerle diğer poliplerden ayırt edilememesidir. Bu nedenle safra kesesi polibi olan hastalar, riskli hasta grubunda kabul edilerek takip edilmektedir. Safra kesesi kanseri, her 2000 safra kesesi polipli hastanın sadece 1’inde görülmektedir.
Polip nedeniyle yapılacak ameliyatlar laparoskopik olarak yapılabilmektedir. Fakat normal safra kesesi ameliyatından farkları vardır. Safra kesesi polibi ameliyatında;
- Safra kesesinde delinme olmamalıdır,
- Safra kesesi kanalından karın bölgesine safra akmamalıdır,
- Safra kesesi özel poşet içinde karın dışına çıkarılmalıdır.
Böylece adı konulmayan bir kanserin yayılması engellenmektedir. Safra kesesi karın dışına alındığında cerrah şüphe duyarsa hızlı patolojik inceleme için patoloji laboratuvarına gönderebilmektedir. Patoloji uzmanı kanser tanısı koyarsa açık ameliyata geçilip karaciğerin bir kısmının ve lenf bezlerinin çıkarılması gerekmektedir.