Kolon ve Rektum Kanseri, kalın bağırsağın farklı bölgelerinde gelişmektedir. Bu nedenle, kanserlerde tedavi kararı verilmeden önce yapılan tetkikler farklılık göstermektedir.
Kolon Kanseri Tanısı Sonrası Tetkikler
- Toraks (akciğer) tomografisi,
- Üst ve alt abdomen (karın) tomografisi,
- Karaciğer metastazı şüphesi varsa üst abdomen MR çekilmelidir.
Rektum Kanseri Tanısı Sonrası Tetkikler
- Toraks (akciğer) tomografisi,
- Pelvik manyetik rezonans (MR) görüntüleme (rektuma yönelik özel açıyla),
- Üst abdomen MR,
- Üst ve alt abdomen (karın) tomografisi,
- Erken evre kanserlerde rektum duvarında yayılımı değerlendirmek için endorektal ultrason (EUS/ERUS) yöntemine başvurulabilmektedir.
Her ne kadar üst ve alt abdomen tomografisi yanı sıra pelvik MR çekilmesi önerilse de ülkemiz kolorektal cerrahi pratiğinde tomografi yerine pelvik MR ve üst karın MR çekilmektedir,
Kolon ve Rektum Kanseri Tanısı Sonrası Tetkikler
- PET-CT rutin olarak önerilmemektedir. Sadece metastaz (yayılım, sıçrama) şüphesi olan hastaların değerlendirilmesi için önerilmektedir,
- Hastalığın seyrini tahmin etmek ve tedavi başarısını takip etmek açısından başlangıç aşamasında kanda CEA (Karsinoembriyonik antijen) ve Ca-19.9 (Karbonhidrat antijeni 19-9) değerlerinin çalışılması önerilmektedir.
Tüm bu tetkikler kaliteli ve modern cihazlar kullanılarak çekilmelidir. Değerlendirmeler, tecrübeli radyologlar tarafından yapıldıktan sonra tedavi kararı verilmelidir.