Palyatif Cerrahi, hastalığın tamamen ortadan kaldırılamadığı durumlarda hastayı rahatlatmayı amaçlayan cerrahi girişimdir.
Kimlere Uygulanır?
Genellikle son evre kanser hastalarında, kansere bağlı ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen sağlık sorunlarında uygulanır. Ciddi ağrı, kanama, sindirim sistemi tıkanıklığı, cilde açılmış bağırsak ve sarılık gibi sağlık sorunları palyatif cerrahiyi gerektiren başlıca sorunlardır. Bu durumdaki kişilerin genellikle birkaç aylık yaşam süresi kaldığı tahmin edilmektedir. Kalan sürelerini kaliteli geçirmeleri amacıyla ameliyata alınmaktadırlar.
Gastrointestinal Sistem Cerrahisinde Palyatif Cerrahi Girişimleri
- Karın içi organlardan ya da meme, akciğer tümörlerinin karın içine yayılmasından dolayı gelişen bağırsak, mide çıkış tıkanıklıklarında bypass, stoma, rezeksiyon gibi girişimler,
- Karaciğere yayılmış fakat aktif kanayan bir mide tümörü olgusunda midenin alınması,
- Çıkarılamayacak pankreas tümörü olgusunda safra yollarının bağırsağa bağlanarak akışın rahatlatılması gibi örnekler verilebilir.
Bu tür ameliyatlar genellikle teknik olarak zorlu cerrahiler olup etkili bir sonuç için çok ciddi emek harcamak gerekebilir. Düşkün hastalar üzerinde uygulandığından ameliyat öncesi ve sonrasının çok iyi yönetilmesi oldukça önemlidir.