Kalın bağırsak (kolon ve rektum) kanserleri 50 yaş altı bireylerde son zamanlarda daha sık görülmektedir. Bu artışın nedeni tam olarak bilinmemektedir. İlk akla gelen aileden kalıtım durumu sınırlı olguda rol oynamaktadır. Diğer bir deyişle, genç bireylerde kolorektal kanser %65-80 kadarında kalıtsal değildir. Çocukluktan itibaren maruz kalınan çevresel bazı faktörler, bağırsakta yer alan bakteriler (mikrobiyota) ya da adı konamamış bazı kalıtsal faktörler kanserin gelişimine neden olabilmektedir.
Genç Bireylerde Kolorektal Kanser Tanısı
Kolorektal kanser belirtilerinin hastalığa özgü olmaması, ayrıca bireylerin ve hekimlerin kolorektal kanserleri ileri yaş hastalığı olarak kabul etmesi gibi nedenlerle genç bireylerde kolorektal kanser tanısının daha geç-ileri- evrede konabildiğine dair veriler bulunmaktadır.
Genç kolorektal kanser hastalarında yaşam beklentisi konusunda literatürde farklı veriler olsa da yaşlı hastalardan daha kötü olduğu sonucunu destekleyen birçok veri bulunmaktadır. Bu farkın genç hastaların daha ileri evrelerde kolorektal kanser tanısı aldığı gerçeği ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Zira genç ve yaşlı hastalar hastalık evresine göre kıyaslandığında gençlerin benzer ya da daha iyi seyrettiği görülmektedir. Dolayısıyla bu veriler de genç bireylerde kolorektal kanser tanısında gecikmenin önüne geçilmesi gerektiğini desteklemektedir.
Genç Bireylerde Kolorektal Kanser Belirtileri
- Dışkıda kan görülmesi ya da makatta kan gelmesi,
- Dışkılama alışkanlığında değişiklik,
- Dışkıda incelme,
- Dışkının tam boşalmadığı hissi,
- Yorgunluk,
- Kilo kaybı,
- Karın ağrısı.
Bireylerin, bu gibi belirtileri gözlemlemeleri durumunda zaman kaybetmeden bir genel cerrah ya da gastroenteroloğa başvurması tavsiye edilir. Öte yandan, hekimlerin de gençlerde de kolorektal kanser gelişebildiği gerçeğini gözeterek ileri tetkikleri uygulaması gerekmektedir.