Anal fistül tedavisi seçenekleri
En yaygın anal fistül tedavisi fistül hattının açılması anlamına gelen fistülotomi ameliyatıdır. Fakat bu ameliyatta sfinkter kaslarının belli oranda feda edilmesi söz konusudur. Basit (alçak) fistüllerde ciddi yan etki olmadan başarı sağlayabilir. Fakat yüksek fistüllerde uygulanması halinde gaz ve/veya dışkı tutamama ile sonuçlanabilir.
Anal fistül tedavisinde; gaz, dışkı kaçırma yaşanmaması adına birçok cerrahi yöntem tanımlanmıştır:
- Lazer ile fistül tedavisi: özellikle yüksek yerleşimli transsfinkterik fistüllerde etkili olmaktadır. Genel olarak başarı oranı %50 civarındadır
- Endorektal ilerletme flebi: Rektumdan bağırsak duvarının havalandırılarak fistül iç ağzının örtülmesi şeklindeki ameliyattır. Makat kasları kesilmeksizin fistül tamiri olanağı sağlar. Başarı oranı %70-80 olarak bildirilmektedir.
- LIFT tekniği: iç ve dış kaslar arasından girilerek fistül hattının bağlanması işlemidir. Başarı oranı %50 civarındadır.
- VAAFT tekniği: Fistül traktı içinden çok ince bir kamera sistemiyle girilerek hattın dağlanmasını içeren bir ameliyattır.
- Doku yapıştırıcı uygulaması: Fistül hattını özel doku yapıştırıcılar uygulanarak kapatılma girişimidir. Çok düşük başarı oranları nedeniyle kullanılmamaktadır
- Fistül tıkacı (plug): fistül hattını bazı dolgu maddeleri ile doldurma girişimidir. Benzer şekilde düşük başarı oranları nedeniyle kullanılmamaktadır.
Tanımlanmış bu yöntemlerin uygun hastalarda birlikte kullanımı başarı oranlarını arttırabilmektedir. Hangi yöntemin uygulanacağını fistülün özelliği, hastanın sfinkter yapısı, beklentileri ve belki de en önemlisi cerrahın birikimi belirlemektedir.