Crohn hastalığı ameliyatında Kono-S anastomozu
Crohn hastalığı ameliyatında Kono-S anastomozu
Crohn hastalığı, sindirim sistemindeki bağışıklık sisteminin aşırı reaksiyonu sonucu ortaya çıkan kronik bir iltihaplı bağırsak hastalığıdır. Bu hastalık, sindirim sistemi boyunca inflamasyon, yara dokusu oluşumu, bağırsakta tıkanıklık, delinme, fistül, şiddetli kanama, toksik kolit ya da kanser gelişmesi gibi uzun vadeli komplikasyonlarla karakterizedir.
Kanser çevre organlara ilerlemişse nasıl tedavi edilir?
Kanser çevre organlara ilerlemişse nasıl tedavi edilir?
Sindirim sistemi kanserlerinde tomografi ya da MR gibi radyolojik tetkiklerde kanserin çevre doku veya organlara yapışma olur. Kolon kanserinin ince bağırsağı tutması, mide kanserinin dalağı tutması, rektum kanserinin prostatı ya da rahmi tutması, pankreas kanserinin portal damarları tutması bunlara örnek olarak verilebilir.
Rektovajinal Fistül
Rektovajinal Fistül
Rektumla vajina arasında kanal oluşmasıdır. Bu durumda gaz ve dışkı vajinadan gelir. En sık nedeni doğum travmasıdır. Ayrıca geçirilmiş cerrahiler de rektovajinal fistüle neden olabilir. Rektum cerrahisi, pelvik taban cerrahisi, hemoroid cerrahisi ya da lokal tümör eksizyonu gibi ameliyatlardan sonra rektovajinal fistül görülmektedir.
Tailgut kisti nedir
Tailgut kisti nedir?
Nadir görülen konjenital lezyonlardır. 40.000 de 1 bebekte tailgut kisti bulunduğu öngörülmektedir. Genellikle anüs – rektum bileşkesinin arkasında görülürler. Yerleşim yeri baz alınarak diğer birçok lezyonla birlikte rektumun arkasında yer alan lezyonlar ya da sakrumun önünde yer alan lezyonlar şeklinde gruplandırılabilir.
Çekum Kanseri Tedavisi
Çekum Kanseri Tedavisi
Çekum kanseri, kalın bağırsağın çekum bölgesinde gelişen kanserlere denir. Kaynaklandığı bölge ismiyle anılsa da çekum kanseri bir kolon kanseridir. Bu yazıda çekum kanseri hakkında genel bilgilere ve diğer kolon kanserlerinden farkına dair bilgilere ulaşabilirsiniz.
ERCP İşlemi Sonrası Safra Kesesi Ameliyatı Riskli midir?
ERCP Sonrası Safra Kesesi Ameliyatı Riskli midir?
ERCP, safra yolu taşlarının endoskopik yöntemle temizlemesi işlemidir. Birçok hastada kaynak safra kesesi taşları olduğundan safra kesesinin ameliyatla alınması gerekebilmektedir. ERCP sonrası ameliyat olmayan hastalarda safra kesesi, safra yolu ve pankreas problemleri daha fazla olmaktadır.