Mide Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Mide Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Mide kanseri ameliyatı uygun görülen hastaların ciddi bir hazırlık sürecinden geçmesi ve ameliyatın onkolojik cerrahi prensiplere uygun ve titizlikte yapılması gerekmektedir. Bu yazıda mide kanseri ameliyatı öncesinde ve sırasında yapılanlara dair ayrıntılara ulaşabilirsiniz.
Taşlı Yüzük Hücreli Kanser
Taşlı Yüzük Hücreli Kanser
Taşlı yüzük hücreli kanser hücrelerinin görünümü, mikroskop altında tek taş yüzüğü andırdığı için bu isim verilmiştir. Nadir görülen bu tümörlerin yarıdan fazlası midede; geri kalanı meme, safra kesesi, mesane, pankreas, kalın bağırsak, apendiks, rahim ağzı ve akciğerde gelişmektedir.
Mide Kanserinde Ameliyat Öncesi Kemoterapi
Mide Kanseri Ameliyatı Öncesi Kemoterapi
Mide kanseri ameliyatı için tanısı konmuş, ancak ameliyat edilmemiş hastalarda 2 farklı durumda uygulanabilir. Başka organlara yayılmış (metastaz yapmış) tümörlerde ana tedavi olarak uygulanır. Yayılmamış fakat bölgesel olarak büyümüş tümörlerde ameliyat öncesi tedavi olarak uygulanır.
Mide Kanseri Ameliyatına Hazırlık
Mide Kanseri Ameliyatı Hazırlık
Mide kanseri ameliyatı, ciddi bir hazırlık süreci gerektirir. Zira mide kanseri birçok hastada kilo kaybı ve/veya kansızlığa yol açar. Fiziksel olarak hazır olmayan bir hastaya cerrahi uygulanması ameliyatın başarısını düşürür, ameliyat sonrası komplikasyon ve ölüme neden olur.
Mide Kanserinin Karın Zarına Yayılması
Mide Kanseri Karın Zarına Yayılması
Periton(karın zarı) yayılımı, mide kanseri tanısı almış hastaların %15 kadarında  saptanmaktadır. Mide kanseri ameliyatı geçirmiş hastalarda ise zaman içinde %50 kadarında periton metastazı gelişebilmektedir. Maalesef bu bulgu hastalarda yaşam süresi açısından olumsuz bir durumdur.
Mide Kanseri Kalıtsal mıdır?
Mide Kanseri Kalıtsal mıdır?
Mide kanserlerinin %1-3 kadarı kalıtsaldır. Genetik değişiklik gösterilemediği halde bazı ailelerde yoğun olarak görülebilir. Bu hastalar da dahil edildiğinde oran toplamda %10 kadar olmaktadır. Ailesinde mide kanseri olan bir bireyin normal bir bireye kıyasla mide kanseri olma riski 3 kat daha fazladır. 
Mide Kanseri Ameliyatı Sonrası
Mide Kanseri Ameliyatı Sonrası
Mide kanseri ameliyatında mide kısmen ya da tamamen alınır. İnce bağırsak, kalan mide dokusuna ya da mide yoksa yemek borusuna birleştirilerek devamlılık sağlanır. Mide fonksiyonları için daha sınırlı bir alan kalır. Ayrıca bağlantı yolları değiştiği için besinlerin emilimi bozulur.