Mide Kanseri - Doç. Dr. Nuri Okkabaz https://www.nuriokkabaz.com Kolorektal, Kolon ve Rektum Cerrahisi Tue, 05 Mar 2024 01:48:22 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.6.2 https://www.nuriokkabaz.com/wp-content/uploads/drno_icon2-75x75.webp Mide Kanseri - Doç. Dr. Nuri Okkabaz https://www.nuriokkabaz.com 32 32 Mide Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır? https://www.nuriokkabaz.com/mide-kanseri/mide-kanseri-ameliyati-nasil-yapilir/ Sat, 29 Oct 2022 17:42:27 +0000 https://www.nuriokkabaz.com/?p=18150 Mide kanseri ameliyatı uygun görülen hastaların ciddi bir hazırlık sürecinden geçmesi ve ameliyatın onkolojik cerrahi prensiplere uygun ve titizlikte yapılması gerekmektedir. Bu yazıda mide kanseri ameliyatı öncesinde ve sırasında yapılanlara dair ayrıntılara ulaşabilirsiniz.

Mide Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?]]>
Mide kanseri günümüzde ciddi bir sağlık problemidir. Ameliyat uygun görülen hastaların ciddi bir hazırlık sürecinden geçmesi ve ameliyatın da onkolojik cerrahi prensiplere uygun şekilde ve titizlikle yapılması gerekmektedir. Bu yazıda mide kanseri ameliyatı öncesi ve sırasında yapılanlara dair ayrıntılara ulaşabilirsiniz. Mide kanseri risk faktörleri, belirtileri, tanı araçları ve evreleme gibi konularda bilgi edinmek için Mide Kanseri uzmanlık alanına geçiş yapabilirsiniz.

Mide kanseri ameliyatı öncesi hazırlık gerekir mi?

Ameliyat öncesi hazırlık; günler öncesi hazırlık ve ameliyat günü hazırlık olarak ayrılabilir. Mide kanseri hastalarına tanı konduktan ya da ameliyat kararı aldıktan sonra beslenme durumları gözden geçirilerek gerekirse beslenme ürünleri uygulanmalıdır. Demir eksikliği olan hastalara demir serumu verilmesinin yararlı olduğu gösterilmiştir. Günler öncesinden uygulanması gerekenlerle ilgili daha fazla bilgiye Mide Kanseri Ameliyatına Hazırlık Nasıldır? bölümüne ulaşabilirsiniz. Hastalarda kansızlık varsa ameliyattan hemen önce eritrosit süspansiyonu uygulanarak kan değerleri normale getirilmelidir. Son olarak, hasta ameliyata inmeden önce uygun boyda varis çorabı giydirilmeli ve antibiyotik profilaksisi uygulanmalıdır.

Ameliyat masasında yapılması gerekenler nedir?

Hasta ameliyat masasına alındığında hasta bilgileri doğrulanmalıdır. Ardından anestezi ekibi tarafından gerekli hazırlıklar ve uyutulma süreci gerçekleştirilir. Cerrahi ekibi hastaya idrar sondası takar. Karın bölgesinde yoğun kıllanma varsa tıraş makinesi ile nazikçe tıraşı yapılır. Cerrahın isteğine göre hastaya pozisyon verilerek bası bölgelerine tampon materyaller yerleştirilir. Ameliyat bölgesi özel solüsyonla temizlenerek steril örtüler örtülür ve hasta ameliyat için hazır hale gelmiş olur.

Laparoskopik mide kanseri ameliyatı mümkün mü?

Mide kanseri ameliyatı açık, laparoskopik ya da robotik olarak gerçekleştirilebilir. Tümörün yerleşim yeri, çevre organlarla ilişkisi, hastanın vücut yapısı ve en önemlisi cerrahın tecrübesine göre ameliyatın yapılış şekline karar verilir. Fakat ameliyat açık olarak planlansa bile mide kanseri nedeniyle ameliyata alınan tüm hastalara tanısal laparoskopi önerilmektedir. Modern görüntüleme yöntemlerine rağmen kanser hücrelerinin peritona (karın zarına) yayılımı ameliyat öncesi saptanamayabilir. Laparoskopik olarak yani küçük bir delikten karna girilerek kamera yardımıyla karnın incelenmesi sonucu kanserin karın zarına yayılım yapıp yapmadığı anlaşılabilir. Karın zarında şüpheli tutulum olan hastalarda emin olmak adına ameliyat esnasında hızlı (frozen) inceleme ile patoloji uzmanı cerrahın aldığı periton örneğini inceler. Peritonda metastaz varsa operasyon sonlandırılır; metastaz yoksa cerrah ister laparoskopik olarak ister açık olarak ameliyata devam eder. Belli bir tecrübeye sahip cerrahlar tarafından yapıldığı takdirde onkolojik cerrahi prensipleri açısından laparoskopik (kapalı) mide kanseri ameliyatı açık ameliyat kadar başarılı sonuçlar vermektedir.

Laparoskopik (kapalı) mide kanseri ameliyatı
Laparoskopik (kapalı) mide kanseri ameliyatı

Mide kanseri ameliyatında hangi organ ya da yapılar çıkarılır?

Kanserli doku etraf organ ya da yapılara yapışmamış bile olsa midenin ilgili bölümü, çevre lenf bezleri, omentum ve safra kesesi çıkarılmalıdır.

Mide kanserinde midenin ne kadarı alınır sorusuna sıklıkla maruz kalırız. Tümör midenin pilor, antrum bölgelerinde ya da korpus dediğimiz gövde bölgesinin alt yarısında yer alıyorsa tümörün 5cm üzerinden kesmek şartıyla midenin %75-85 kadar bir bölümü çıkarılır. Bu ameliyata subtotal gastrektomi denir. Tümörün kardia, fundus ya da korpus üst yarısında yerleşmesi halinde ise midenin tamamının alınması, hatta bir miktar yemek borusu da çıkarılması gerekebilir. Bu ameliyata da total gastrektomi denir.

Omentumun kalın bağırsak yapışıklıklarının serbestlenmesi
Omentumun kalın bağırsak yapışıklıklarının serbestlenmesi

Midenin devamı niteliğinde olan ve damarların etrafında yerleşmiş yağ dokusundan oluşan yapıya omentum denir. Mide tümörlerinde omentum içine hem direkt olarak hem de lenf yoluyla tümör yayılımı olabileceğinden omentumun çıkarılması önerilir. Ameliyat sırasında omentumun kalın bağırsak ve dalak ile olan bağları ayrıştırılarak mide üzerinde bırakılır.

Mide kanseri cerrahisinde en önemli basamak lenf bezi diseksiyonudur. Mideyi besleyen atardamarların etrafında yerleşen ve normalde herkeste bulunan lenf bezleri tümörlü hücreler tarafından işgal edilmiş olabilir. Dolayısıyla etkin bir cerrahi için bu lenf bezlerinin temizlenmesi gerekir. Lenf bezi diseksiyonunda önemli iki teknik ayrıntı vardır. İlki damarların bağlanması ikincisi derin temizlik yapılması. Lenf bezlerini temizlemek adına mide çevresindeki bazı damarların bağlanması bazı damarların ise korunarak üzerindeki lenflerin temizlenmesi gerekir. Bu aşamada yapılacak bir hata istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Derin temizlik konusunda ise özellikle Japon cerrahların ortaya koyduğu D2 diseksiyon tekniğinden bahsetmek gerekir.  Bu teknikte sadece midenin hemen çevresindeki lenf bezlerini temizlemek yerine daha derin damarların çevresindeki lenf bezlerini de temizlemenin olumlu etkileri görülmüş. Bunlar hastalığın tekrarlama oranının azalması ve buna bağlı olarak kanserden kurtulma şansının artmasıdır. Yüksek tecrübe ve sabır gerektiren bu tekniğin günümüz mide kanseri cerrahisinin bir bileşeni olarak uygulanması önerilmektedir.

Pankreas üzeri lenf bezlerinin diseksiyonu
Pankreas üzeri lenf bezlerinin diseksiyonu
Duodenumun kesilmesi
Duodenumun kesilmesi
Splenik arter çevresi lenf bezlerinin diseksiyonu
Splenik arter çevresi lenf bezlerinin diseksiyonu

Mide kanseri ameliyatı sırasında etkin bir temizlik için safra kesesi ve yollarına giden sinirler de kesildiğinden ameliyat sonrası dönemde safra kesesi taşına bağlı safra kesesi iltihabı, safra yolu tıkanıklığı gibi problemlerin normal topluma göre daha fazla geliştiği bilindiğinden birçok cerrahi ekip mide kanseri cerrahisi sırasında normal de olsa safra kesesini almaktadır. Böylece gelişebilecek bir iltihap karşısında hasta zorlu bir cerrahiden korunmuş olur. Diğer yandan, mevcut anatomi değiştiğinden olası bir safra yolu probleminin endoskopik tedavisi de zorlaşacağından safra kesesinin alınması avantaj sağlar.

Bu rutinler dışında, mide tümörü çevre organlara yapışmış ise bu yapıların da kısmi ya da tam olarak çıkarılması gerekebilir. Mide kanseri için bu çevre organlar kalın bağırsak, dalak, pankreas, karaciğer, karın duvarı ve diyafram olabilir.

Mide alınırsa kendini yeniler mi?

Hayır yenilemez. Midenin bir kısmı çıkarılan hastalarda ince bağırsak geride kalan mideye dikilerek, midenin tamamı çıkarılan hastalarda ise ince bağırsak yemek borusuna dikilerek yeni bir yol oluşturulmuş olur. Bu birleştirme aşamasında ince bağırsağın direkt ucundan dikilmesi, 3-4cm kadar güdük bırakılarak dikilmesi ya da ince bağırsağın poş dediğimiz bir rezervuar haline getirildikten sonra dikilmesi de mümkündür. Aylar içinde ince bağırsak yeni sürece adaptasyon için bir miktar genişlese de midenin fonksiyonunu göremez.

Total gastrektomi – D2 lenf nodu diseksiyonu sonrası
Total gastrektomi – D2 lenf nodu diseksiyonu sonrası

Mide kanseri ameliyatı ne kadar sürer?

Midedeki tümörün çevre organlara invaze olup olmaması, hastanın karın içi yağlanma düzeyi, mide çevresindeki damarların anatomisi, açık ya da laparoskopik ameliyat olması ya da derin lenf bezi temizliği (D2 diseksiyon) yapılıp yapılmamasına göre sürede değişkenlik görülebilir. Zayıf bir hastada erken evre bir tümör ameliyatı 2 saatte biterken, obez bir hastada kalın bağırsağa yapışık bir mide kanseri ameliyatı 5-6 saat dahi sürebilir. Önemli olan ameliyatın ne kadar sürdüğü değil, onkolojik cerrahi kurallara uygun bir ameliyatın gerçekleştiriliyor olması ve bunu yaparken hastada herhangi bir hasar bırakılmamasıdır.

Özofagus (yemek borusu) ile jejunumun (ince bağırsak) anastomozu
Özofagus (yemek borusu) ile jejunumun (ince bağırsak) anastomozu

Mide kanseri ameliyatı riskli mi?

Bu sorunun cevabını iki şekilde ele almak gerekir. İlki ameliyat sırasında risk var mıdır, ikincisi ise ameliyat sonrası risk var mıdır?

Ameliyat sırasında birçok açıdan risk bulunmaktadır. Özellikle D2 diseksiyon dediğimiz günümüzde rutin olarak önerilen fakat yüksek beceri gerektiren teknikte mide çevresindeki derin damarlara yakın çalışmak gerektiğinden tecrübesiz ellerde damar yaralanması ve buna bağlı kanama, karaciğer iskemisi, kalın bağırsak iskemisi gibi durumlar görülebilir. Safra yolları bölgesinde lenf bezi temizliği yapılırken safra yolu yaralanması görülebilir. Kardia bölgesinde yerleşen bir tümör için göğüs boşluğuna doğru bir diseksiyon yapılması sırasında akciğer zarı yaralanması ve akciğerde hava kaçağı görülebilir. Yine midenin bağlantıları ayrıştırılırken dalak kapsülünde yaralanma ve durmaması halinde dalağın alınması söz konusu olabilir. Pankreas üzeri yağlı dokular serbestlendiği sırada pankreas yaralanması ve ardından pankreas fistülü gelişebilir. Titiz bir cerrahi ve yüksek deneyim ile birçok mide kanseri ameliyatı bu tür riskler gelişmeden tamamlanabilir.

Ameliyat sonrası da birçok büyük ameliyatta görüldüğü gibi ciddi komplikasyonlar gelişebilir. Bunlardan en çok korkulanı anastomoz kaçağıdır. Mide ile ince bağırsak arasında ya da yemek borusu ile ince bağırsak arasında oluşturulmuş bir anastomoz (birleştirme) hattından kaçak görülebilir. Bunun dışında duodenum (oniki parmak bağırsağı) güdük kısmında ya da Roux-en-Y anastomoz tercih edildiyse ince bağırsak birleştirme noktasında kaçak görülme riski olsa da bu olasılık oldukça düşüktür. Anastomozun gerginliği, dokuların iskemik olup olmaması, hastaya ait birçok faktör kaçak gelişimi üzerine etkilidir.

Anastomoz kaçağı dışında kanama, karın içi apse, yara enfeksiyonu, yara ayrışması, bağırsaklarda yavaşlama (ileus), bağırsak tıkanıklığı gibi cerrahi komplikasyonlar ile akciğer embolisi, kalp krizi, inme gibi dahili problemler gelişebilir. Ameliyat öncesi, sırasında ve sonrasında alınacak tedbirler ile birçok komplikasyon riski azaltılabilir.

Mide kanseri ameliyatı sonrası ölüm riski nedir?

Batı ülkelerinde ameliyat sonrası ölüm riski %10 civarında belirtilirken Uzakdoğu ülkelerinde bu oran %1 civarında belirtilmektedir. Bu fark Uzakdoğu ülkelerinde tarama programları sayesinde hastaların daha erken evrede, dolayısıyla daha sağlıklı durumdayken ameliyata alınıyor olmasına bağlanabilir. Fakat diğer yandan, bu ülkelerde mide kanseri cerrahisinin yoğun şekilde yapılıyor olmasının getirdiği artmış tecrübe ve iyi klinik yönetimin de rolü göz ardı edilmemelidir. Diğer birçok cerrahi olgusunda da ortaya konduğu üzere özellikli bir ameliyatı yüksek hacimde gerçekleştiren cerrahların yaptığı ameliyatlardan sonra ölüm riski oldukça azalmaktadır. Günümüzde mide kanseri ameliyatı sonrası kabul edilebilir ölüm oranları %1 civarındadır.

Mide kanseri ameliyatı sonrası hastanede kalış süresi nedir?

Eski alışkanlıkların aksine günümüzde ERAS (ameliyat sonrası hızlandırılmış iyileşme) protokolleri gereği hastalarımızı erken dönemde beslemeye başlamakta, daha az dren ve sonda kullanmakta, erken saatlerde yürümeye başlamasını sağlamaktayız. Böylece hastalarımızı eski dönemlere göre daha erken taburcu edebilmekteyiz. 10 yıl kadar önce birçok merkezde mide kanseri cerrahisi geçiren hastalar 5 gün aç bekletilmekte, 5. ya da 6. gün metilen mavisi içirilerek anastomoz test ediliyor, sorun saptanmazsa yemek veriliyordu. Günümüzde ise ameliyat gecesi az miktarda su, ertesi gün çay-bisküvi, berrak çorba vermekteyiz. Hasta tolere ederse 2.gün yumuşak kıvamlı gıdalara geçmekteyiz. Dolayısıyla midesinin bir kısmı alınmış hastalar 3-4 gün, tamamı alınmış hastalar 4-5 gün takip sonunda güvenle taburcu edilebilmektedir.

Mide kanseri ameliyatı geçiren ne kadar sürede iyileşir?

Hastalar 4-5 gün sonunda taburcu edilseler de ameliyat öncesi enerjilerine tam olarak ulaşmaları 2-3 haftayı bulabilmektedir. Ameliyattan sonra gelişebilecek bir komplikasyon hem yatış süresini hem de iyileşme süresini olumsuz etkileyecektir. Diğer yandan, mide ameliyatı sonrası beslenme tam olarak sağlanamaz, hasta yeterli kalori alamazsa iyileşme gecikecektir. Ameliyat sonrası erken dönem ve yaşam boyu beslenme ve takviye gerekliliği hakkında ayrıntılı bilgi için Mide kanseri ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler bölümüne ulaşabilirsiniz.

Mide kanseri ameliyatı fiyatı nasıl belirlenir?

Ameliyatın açık mı laparoskopik mi yapılacağı, ameliyathane kullanım süresi, ameliyatta kullanılacak özellikli malzemeler, ameliyatın zorluk derecesi, yoğun bakım ihtiyacı olup olmayacağı, ameliyat sonrası hastanede yatış süresi, kan ürünü, beslenme ürünü gibi özellikli tedavilere ihtiyaç olup olmadığına göre ve hastanenin sosyal güvenlik kurumu anlaşmalı olup olmamasına göre fiyat belirlenmektedir.

 

 

 

Mide Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?]]>
Taşlı Yüzük Hücreli Kanser https://www.nuriokkabaz.com/mide-kanseri/tasli-yuzuk-hucreli-kanser/ Tue, 11 Oct 2022 18:23:32 +0000 https://www.nuriokkabaz.com/?p=50 Taşlı yüzük hücreli kanser hücrelerinin görünümü, mikroskop altında tek taş yüzüğü andırdığı için bu isim verilmiştir. Nadir görülen bu tümörlerin yarıdan fazlası midede; geri kalanı meme, safra kesesi, mesane, pankreas, kalın bağırsak, apendiks, rahim ağzı ve akciğerde gelişmektedir.

Taşlı Yüzük Hücreli Kanser]]>
Taşlı Yüzük Hücreli Kanser Nedir?

Kanserin birçok alt türü ve bunların da alt türleri vardır. Taşlı yüzük hücreli kanserler, adenokarsinom grubu kanserlerin alt türüdür.
Mikroskop altında kanser hücrelerinin görünümü tek taş yüzüğü andırdığı için bu isim verilmiştir. Nadir görülen bu tümörlerin yarıdan fazlası midede gelişmektedir. Geri kalanı meme, safra kesesi, mesane, pankreas, kalın bağırsak, apendiks, rahim ağzı ve akciğerde gelişmektedir.

Taşlı Yüzük Hücreli Kanser Tedavisi

Erken dönemde karın zarına, lenf kanalları yoluyla akciğere, yumurtalık ve lenf bezlerine yayılma (metastaz) ihtimali daha yüksektir. İleri evrede tanı konulan bu tümör tipinde kemoterapi cevapları kötü olduğundan genel sağkalım oranları düşüktür. Bu olumsuz verilerin aksine hem literatürde hem de kişisel tecrübemizde erken evrede tanı almış birçok taşlı yüzük hücreli mide adenokarsinom tanılı hasta kanserden tamamen kurtularak hayatını devam ettirmektedir.

Taşlı Yüzük Hücreli Kanser]]>
Mide Kanseri Ameliyatı Öncesi Kemoterapi https://www.nuriokkabaz.com/mide-kanseri/mide-kanseri-ameliyati-oncesi-kemoterapi/ Tue, 11 Oct 2022 18:23:11 +0000 https://www.nuriokkabaz.com/?p=110 Mide kanseri ameliyatı için tanısı konmuş, ancak ameliyat edilmemiş hastalarda 2 farklı durumda uygulanabilir. Başka organlara yayılmış (metastaz yapmış) tümörlerde ana tedavi olarak uygulanır. Yayılmamış fakat bölgesel olarak büyümüş tümörlerde ameliyat öncesi tedavi olarak uygulanır.

Mide Kanseri Ameliyatı Öncesi Kemoterapi]]>
Mide kanseri ameliyatı öncesi kemoterapi uygulanması

Mide kanseri ameliyatı için tanısı konmuş ve ameliyat edilmemiş hastalarda kemoterapi 2 farklı durumda uygulanabilir:

  • Başka organlara yayılmış (metastaz yapmış) tümörlerde ana tedavi şekli olarak
  • Yayılmamış fakat bölgesel olarak büyümüş tümörlerde ameliyat öncesi tedavi olarak

Evre 4 hastalıkta (metastaz yapmış) ameliyatın sağkalıma katkısı olmadığından kemoterapi verilerek kanserin kontrol altında tutulması ve kansere bağlı gelişen problemlerin baskılanması amaçlanır.

Evre 2-3 hastalıkta ise ameliyattan önce (neoadjuvan) kemoterapi verilmesi günümüzde daha ön planda düşünülmektedir. Yayılmamış hastalıkta öncelikle ameliyat etmek yerine kemoterapi verilmesinin her biri bilimsel olarak kanıtlanmamış olsa da birkaç amacı vardır.

Ameliyattan önce (neoadjuvan) kemoterapi verilmesi amacı:

  • Tümörün küçültülerek cerrahi olarak tam çıkarılabilmesini sağlamak
  • Görüntüleme yöntemlerinde ortaya konamayan olası metastazların ortadan kaldırılması,
  • Ameliyat sonrası verilecek kemoterapinin bir kısmının olası cerrahi sorunlar gelişmeden verilebilmesi
  • Hastanın kemoterapiye dayanıklılığının test edilmesi
  • Tümörün kemoterapiye vereceği cevabın görülmesi
  • Bölgesel olarak ve başka organlarda hastalığın tekrarını engellemek
  • Sağkalım oranlarını arttırmak

Yukarıdaki faktörler arasında kişisel olarak en çok önemsediğim tümörün kemoterapiye vereceği cevabı görmektir. Zira kemoterapi altında ilerleyen bir kanseri olan hastayı ameliyat etmek ona fayda sağlamayıp aksine zarar verebilir.

Mide kanseri tanısı konmuş hastalarda hangi tedavinin daha uygun olacağına multidisipliner tümör konseylerinde karar verilmeli, tedaviler tecrübeli onkolog ve/veya cerrah tarafından yürütülmelidir.

Mide Kanseri Ameliyatı Öncesi Kemoterapi]]>
Mide Kanseri Ameliyatı Hazırlık https://www.nuriokkabaz.com/mide-kanseri/mide-kanseri-ameliyati-hazirlik/ Tue, 11 Oct 2022 18:23:10 +0000 https://www.nuriokkabaz.com/?p=140 Mide kanseri ameliyatı, ciddi bir hazırlık süreci gerektirir. Zira mide kanseri birçok hastada kilo kaybı ve/veya kansızlığa yol açar. Fiziksel olarak hazır olmayan bir hastaya cerrahi uygulanması ameliyatın başarısını düşürür, ameliyat sonrası komplikasyon ve ölüme neden olur.

Mide Kanseri Ameliyatı Hazırlık]]>
Mide Kanseri Ameliyatına Hazırlık

Mide kanseri ameliyatı öncesi ciddi bir hazırlık süreci gerekmektedir. Zira mide kanseri birçok hastada tanı aşamasına gelinceye kadar kilo kaybı, kansızlık gibi durumlara yol açmaktadır. Fiziksel olarak hazır olmayan bir hastaya mide kanseri cerrahisi uygulanması ameliyatın başarısını düşürebilir ve ameliyattan sonra komplikasyon ve ölüm gibi sorunların artmasına yol açabilir.

Mide kanseri ameliyatına hazırlıkta temel basamaklar aşağıda özetlenmiştir

  • Hasta bilgilendirme
    • Ameliyat öncesinde, ameliyat sırasında ve sonrasında gelişebilecek tüm durumlar hakkında ilgili anestezi ve cerrahi ekibi tarafından ayrıntılı bilgi verilmelidir.
    • Hastanın fiziksel ve psikolojik hazır olma hali için en önemli aşamalardan biridir.
  • Sigara bırakılması
    • 4-8 hafta önce bırakılması idealdir. Ameliyat gününe 4-8 haftadan daha kısa süre kalmış olsa da bırakılması önerilir.
  • Alkol bırakılması
    • 4 hafta kadar önce bırakılması önerilir. Daha kısa süreli bırakma da fayda sağlar.
  • Anemi (kansızlık) düzeltilmesi
    • Kan takılması ya da demir serumu verilerek düzeltilmesi
    • Ameliyattan 10 gün kadar önce derim serumu takılmasının olumlu sonuçları bilimsel verilerle gösterilmiştir.
  • Beslenme (özel beslenme ürünü başlanması)
    • Birçok hastanın ameliyattan önce 7-10 gün kadar özel ürün tüketilmesi önerilir.
    • Tüm hastalara ameliyata kadar lif ve protein ağırlıklı beslenme önerilir. Şeker ve yağdan uzak durulması önemlidir.
  • Pıhtı (emboli) riskine karşı tedbirler
    • Kanser cerrahisi öncesi ve sonrası her hastaya varis çorabı ve kan sulandırıcı iğne uygulanmalıdır. Ameliyat sonrası 3 hafta boyunca bu tedbirlerin devam ettirilmesi önerilmektedir.
  • Psikolojik destek
    • Psikoonkoloji ile ilgilenen psikiyatrist tarafından değerlendirme önerilmektedir. Kanser tanısı almış bireylerin fiziksel sağlıkları kadar ruhsal sağlıkları da önemli olduğundan tedavi uyumunu ve başarısını arttırmak amacıyla psikiyatrik / psikolojik destek alınması katkı sağlamaktadır.
Mide Kanseri Ameliyatı Hazırlık]]>
Mide Kanseri Karın Zarına Yayılması https://www.nuriokkabaz.com/mide-kanseri/mide-kanserinin-karin-zarina-yayilmasi/ Tue, 11 Oct 2022 18:23:08 +0000 https://www.nuriokkabaz.com/?p=113 Periton(karın zarı) yayılımı, mide kanseri tanısı almış hastaların %15 kadarında  saptanmaktadır. Mide kanseri ameliyatı geçirmiş hastalarda ise zaman içinde %50 kadarında periton metastazı gelişebilmektedir. Maalesef bu bulgu hastalarda yaşam süresi açısından olumsuz bir durumdur.

Mide Kanseri Karın Zarına Yayılması]]>
Mide kanseri karın zarına yayılırsa tedavisi mümkün mü?

Periton(karın zarı) yayılımı, mide kanseri tanısı almış hastaların %15 kadarında  saptanmaktadır. Mide kanseri ameliyatı geçirmiş hastalarda ise zaman içinde %50 kadarında periton metastazı gelişebilmektedir. Maalesef bu bulgu hastalarda yaşam süresi açısından olumsuz bir durumdur.

Mide kanserinin karın zarına yayılmış hastalarda tedavi

Bu hastalarda asıl tedavi kemoterapi verilmesidir. Fakat midedeki tümöre ek olarak sadece karın zarı metastazı olan hastalarda tümörün çıkarılıp karın içine sıcak kemoterapi (HİPEK) uygulaması çok sınırlı oranda önerilmektedir.

Sıcak Kemoterapi (HİPEK) hangi hastalara uygulanabilir?

Karın zarında yayılımın derecesini belirleyen ve en yüksek değeri 39 olan puanlama sistemine göre, mide kanserlerinde en fazla 12 puan olan hastalar uygun olmaktadır. Hatta, 6 puan altında olan hastalarda sonuçların daha iyi olduğu bilinmektedir. Diğer yandan, 2020 yılı periton yüzey tümörleri uzlaşı raporunda sıcak kemoterapinin rutin olarak uygulanmaması gerektiği bildirilmektedir. Mide kanserlerinin karın zarına yayılım olması halinde ve sadece bir bilimsel çalışma dahilinde deneysel olarak uygulanması uygundur.

Mide kanserine bağlı karın zarı yayılımı olan sınırlı sayıda hastada, birçok parametreyi göz önünde bulundurarak ve tümör konseyi onayıyla sıcak kemoterapi uygulamaktayız.

Mide Kanseri Karın Zarına Yayılması]]>
Mide Kanseri Kalıtsal mıdır? https://www.nuriokkabaz.com/mide-kanseri/mide-kanseri-kalitsal-midir/ Tue, 11 Oct 2022 18:23:07 +0000 https://www.nuriokkabaz.com/?p=116 Mide kanserlerinin %1-3 kadarı kalıtsaldır. Genetik değişiklik gösterilemediği halde bazı ailelerde yoğun olarak görülebilir. Bu hastalar da dahil edildiğinde oran toplamda %10 kadar olmaktadır. Ailesinde mide kanseri olan bir bireyin normal bir bireye kıyasla mide kanseri olma riski 3 kat daha fazladır. 

Mide Kanseri Kalıtsal mıdır?]]>
Mide kanseri kalıtsal mıdır?

Mide kanserlerinin sadece %1-3 kadarı kalıtsaldır. Genetik değişiklik gösterilemediği halde bazı ailelerde yoğun olarak görülebilir. Bu hastalar da dahil edildiğinde oran toplamda %10 kadar olmaktadır. Ailesinde mide kanseri olan bir bireyin normal bir bireye kıyasla mide kanseri olma riski 3 kat daha fazladır.

Kalıtsal olarak aktarılan mide kanserlerinde şimdiye kadar 3 sendrom tanımlanmıştır. Bunlar; herediter diffüz gastrik kanser, mide proksimal polipozisi ile gastrik adenokarsinom ve familyal intestinal mide kanseri sendromlarıdır. Bu 3 sendromu tanımak için belli kriterler tanımlanmış olup sadece herediter diffüz gastrik kanser için genetik mutasyon ortaya konabilmiştir.

Herediter diffüz gastrik kanser

Genellikle ileri evrede tanı konabilen, oldukça agresif seyreden ve olumsuz prognoza sahip tümörler görülür. E-cadherin isimli proteini kodlayan Cadherin-1 (CDH1) gen mutasyonu birçok hastada görülür. Otomozal dominant olarak kalıtılan bu sendromda taşlı yüzük hücreli mide kanseri ve lobüler meme kanseri sıklıkla görülür.

Bu ailelerde mide kanseri için yaşam boyu artmış risk olsa da en sık 38 yaş civarı görülür. Seksen yaşına kadar mide kanseri riski %55-70 arasında, lobüler meme kanseri riski ise %40 kadar bildirilmektedir.

Dolayısıyla herediter diffüz gastrik kanser sendromu olan ailelerde 20-30 yaşlarında profilaktik total gastrektomi (kanser gelişmeden midenin tamamının alınması) önerilir.

Aşağıda sıralı kriterlerden herhangi birine sahip ailelerde Herediter diffüz gastrik kanser sendromundan şüphelenilmelidir:

  • Ailede 2 veya daha fazla kişide mide kanseri olup bunlardan birinin diffüz tip kanser olması ve kişinin 50 yaşından küçük olması
  • Ailede yaştan bağımsız olarak birinci ya da ikinci derece akrabalarda, 3 veya daha fazla bireyde diffüz tip mide kanseri görülmesi
  • Ailesinde hiç kanser olmasa da 40 yaştan daha genç yaşta diffüz tip mide kanseri görülmesi
  • Kendisinde ya da ailesinde 50 yaşından önce tanı konmuş diffüz tip mide kanseri ve lobüler meme kanseri olması

İlk 3 kriterden birine sahip olan bireylerde CDH1 gen mutasyonu, son kritere sahip bireylerde ise CTNNA1 gen mutasyonu için tarama yapılmalıdır.

Familyal intestinal mide kanseri

Midede polipler olmadan intestinal tip mide kanserinin görüldüğü bir sendromdur. Otozomal dominant olarak kalıtım görülür. Tanımlanabilmiş bir genetik mutasyon bulunmamaktadır.

  • Aşağıda kriterlerden birine sahip ailelerde Familyal intestinal mide kanseri sendromundan şüphelenilmelidir:
  • Birinci ya da ikinci derece akrabalarında 2 ya da daha fazla kişide mide kanseri olması ve bunların en az birinin 50 yaşından genç olup intestinal tip mide kanseri olması
  • Yaştan bağımsız olarak birinci ya da ikinci derece akrabalarda 3 ya da daha fazla intestinal tip mide kanseri görülmesi

Mide proksimal polipozisi ile gastrik adenokarsinom

Otozomal dominant kalıtım görülür. Dünya genelinde çok az sayıda ailede bu sendrom tanımlanmış olup sadece birkaç ailede APC geninde belli mutasyonlar görülmüştür. Bunun dışında bu sendrom için özgün bir mutasyon tanımlanmamıştır.

Aşağıda kriterlere sahip bireylerde mide proksimal polipozisi ile gastrik adenokarsinom sendromundan şüphelenilmelidir:

  • Duodenum ve kolonda polip olmadan mide gövde ve fundusunda polip görülmesi
  • Mide üst kısmında 100’den fazla polip görülmesi ya da sendrom bilinen hastanın yakınında 30’dan fazla mide polibi görülmesi
  • Otozomal dominant kalıtım olması
  • Mide fundus poliplerinin bir kısmında displazi görülmesi

Bu 3 sendrom dışında Lynch sendromu, Familyal adenomatöz polipozis (FAP) sendromu, Li-Fraumeni sendromu, Peutz-Jeghers sendromu, juvenile polyposis sendromu, Herediter meme ve over kanseri sendromu, PTEN hamartoma tümör (Cowden) sendromu olan ailelerde de az da olsa mide kanseri görülebilir.

Mide Kanseri Kalıtsal mıdır?]]>
Mide Kanseri Ameliyatı Sonrası https://www.nuriokkabaz.com/mide-kanseri/mide-kanseri-ameliyati-sonrasi/ Tue, 11 Oct 2022 18:23:06 +0000 https://www.nuriokkabaz.com/?p=119 Mide kanseri ameliyatında mide kısmen ya da tamamen alınır. İnce bağırsak, kalan mide dokusuna ya da mide yoksa yemek borusuna birleştirilerek devamlılık sağlanır. Mide fonksiyonları için daha sınırlı bir alan kalır. Ayrıca bağlantı yolları değiştiği için besinlerin emilimi bozulur.

Mide Kanseri Ameliyatı Sonrası]]>
Mide kanseri ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Mide kanseri ameliyatı gereği olarak hastalarda midenin büyük kısmı ya da tamamı çıkarılır. Kalan mide dokusuna ya da mide yoksa yemek borusuna ince bağırsak birleştirilerek devamlılık sağlanır. Sonuç olarak gıdaları depolamak, parçalamak için daha sınırlı bir alan kaldığı gibi bağlantı yolları da değiştiği için bazı gıdaların emilimi bozulmaktadır. Bu sebeple mide cerrahisi geçiren kişilerin beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi ve bazı takviyeler alması gerekmektedir.

Mide ameliyatı olmuş bir birey:

  • Az az sık sık beslenmeli (günde en az 6 öğün ve küçük porsiyonlarda beslenme)
  • Hızlı yemek yememeli
  • Gıdaları ağızda çok iyi çiğnemeli
  • Oturur pozisyonda yemek yemeli
  • Yemekle birlikte çok sıvı tüketmemeli (öğün başına 100-150cc)
  • Protein ağırlıklı beslenmeli (yumurta, kırmızı-beyaz et, yoğurt, peynir)
  • Baharatlı, çok yağlı ve şekerli gıdalardan uzak durmalı

Mide ameliyatı sonrası ayrıca dikkat edilmesi gereken konular:

  • B12 vitamin emilimi bozulacağından her ay B12 vitamini kas içine uygulanmalı
  • Demir emilimi bozulacağından demir düzeyi ölçümüne göre belirli aralıklarla damar içinden demir uygulanmalı
  • Pankreas salgısı etkileneceğinden günde 3 öğün pankreas enzimi yemeklerle birlikte tablet şeklinde alınmalı
Mide Kanseri Ameliyatı Sonrası]]>