Ameliyatsız Rektum Kanseri Tedavisi mümkün müdür?
Ameliyatsız Rektum Kanseri Tedavisi, günümüzde yaygın kabul görmüş bir tedavi yöntemi olmayıp çok iyi seçilmiş hastalarda deneysel olarak uygulanabileceği bildirilmektedir. Tedavi sonrası tümörün gerilediği fakat kaybolmadığı durumlarda ise rektum cerrahisi mutlaka yapılmalıdır. Ancak, özellikle alt rektum kanserlerinde radyoterapi sonrası kanserli dokunun tam olarak kaybolma ihtimali bulunmaktadır. Radyoterapi alan rektum kanseri hastalarının %20’sinde bu durum yaşanmaktadır. Radyoterapi sonrası kemoterapi alan hastalarda ise bu oran çok daha yüksek görülmektedir.
Rektum kanserinde tanı ve ameliyatsız tedavi
Cerrahın elle muayenesinde, endoskopik incelemede, MR görüntülemede ve/veya PET-CT incelemesinde tümör bulguna rastlanılmadığı durumlarda ameliyat etmeden beklemek ve süreci görmek şeklinde bir yaklaşım son yıllarda tartışılmaktadır.
Tam cevap sağlanmış hastalarda 3-6 ay arayla aynı işlemlerin tekrarlanması önerilmektedir:
- %20-30 oranında hastada takip süresince tümörün tekrar büyümesi, başka organlara yayılımı (metastaz) görülebilmektedir.
- Radyoterapi sonrası ameliyatla tümörün olduğu bölgenin çıkarılması ve çoğu zaman sfinkterin (makat kasları) korunması mümkün olan bir kısım hastada ise tekrar büyüme halinde ya ameliyat edilememe ya da makatı koruyamama durumu yaşanabilmektedir.
- Diğer yandan ameliyatsız tedavi protokolü dahilinde yakın takip altında tutulan ve vücudun herhangi bir bölgesinde kanser ortaya çıkmayan hastalar da bulunmaktadır.