yükleniyor

Kalın bağırsakta bir lezyon görüldüğünde nadir görülen bazı iyi huylu durumları saymazsak iki olasılık vardır. Görülen lezyon ya kanserleşmemiş büyük bir poliptir ya da kolon kanseridir.

Tecrübeli bir endoskopist lezyonun görüntüsünden ve özelliklerinden kanser olduğunu çoğu zaman anlayabilir. Dolayısıyla patoloji sonucunu görmeden kolon kanseri tanısı koyabilir.

Bu aşamada hasta ve yakınlarına kolon kanseri tanısı ya da en azından yüksek şüphe duyulduğu belirtilebilir.

Günlük pratikte tam da bu aşamada sorunlar başlıyor. Özellikle bazı devlet hastaneleri ve üniversitelerde hastanın tetkiklerinin ilerlemesi için patoloji sonucunun beklenmesi gerektiği söyleniyor. 20-25 günü bulan patoloji sonucu sonrası radyolojik tetkiklere başlanıp bir de bunların sonuçlanması beklendiğinde hastalığın evresinin ve dolayısıyla tedavisinin belirlenmesi 2 ay gibi bir süreyi geçebiliyor.

Tedavi sürecinin mümkün olan en kısa sürede başlatılması gereken kanser gibi bir durumda bu denli gecikme hastalar için onkolojik açıdan olumsuz sonuçlara yol açabilir.

Bu olumsuz sonuçları yaşamamak adına kolonoskopiyi yapan ya da sonucu yorumlayan hekim bir an önce radyolojik tetkikleri planlamalıdır. Hekim önermiyorsa hasta ya da yakını bu tetkiklerin yapılması için bir kolorektal cerrah ile iletişime geçebilir.