Perkütan Endoskopik Gastrostomi (PEG) işlemi nedir?
Karın duvarından mideye uzanan bir tüp yerleştirme işlemine perkütan endoskopik gastrostomi denir. Çoğunlukla beslenme amaçlı olup bazı durumlarda mide ve bağırsakların boşaltılması için de kullanılabilir.
Perkütan Endoskopik Gastrostomi işlemi neden yapılır?
Ciddi kafa travması ya da inme, demans, MS gibi nörolojik hadiseler nedeniyle bilinç kaybı ya da yutma reflekslerinde bozulma gelişmesi durumunda, baş-boyun kanserleri, özofagus (yemek borusu) kanserleri ya da ciddi yüz yanığı hastalarında olduğu üzere ağızdan beslenme bozulması durumunda beslenme amacıyla uygulanabilir.
Perkütan Endoskopik Gastrostomi nasıl uygulanır?
İşlem 3 şekilde uygulanabilir;
- Endoskopi eşliğinde,
- Ultrason eşliğinde,
- Cerrahi yöntemle.
En sık uygulama şekli endoskopi aleti ile özel bir tüpün mideden karın duvarına doğru çekilerek sabitlenmesi şeklindedir. Endoskopik uygulamanın mümkün olmadığı durumlarda radyoloji hekimi tarafından ultrason eşliğinde karın duvarından mideye katater ilerletilmesi yoluyla gerçekleştirilebilir. Radyolojik ve endoskopik yöntemlerin uygulanamadığı ya da başarısız olduğu durumlarda ise açık ya da laparoskopik cerrahi yöntemle benzer bir uygulama yapılabilir. Özellikle endoskopik yöntem kolay ve yaygın uygulanmasına rağmen organ yaralanması, kanama gibi komplikasyonlar gelişebilir. Tecrübeli ellerde, büyük dikkatle uygulanması önemlidir.
Gastrostomi tüpünden tüm yiyecekler bulamaç halinde verilebildiği gibi beslenme solüsyonları ile hastaların kalori alımı arttırılabilir. İhtiyaç ortadan kalktığında kolaylıkla çıkarılarak ağızdan beslenme devam ettirilebilir.